четвер, 20 серпня 2020 р.

Інтелігент із філософським розумом ( До 130 - річчя від дня народження Дмитра Юрійовича Загула )




Бібліотека ім. Петра Панча пропонує своїм відвідувачам книжкову виставку
  «Інтелігент із філософським розумом»,  присвячену 130-річчю від дня народження поета, літературознавця, літературного критика, перекладача  Дмитра Юрійовича Загула (28. 08. 1890, с. Милієве на Буковині – літо 1944, Колима).

Дмитро Загул навчався у Другій державній гімназії у Чернівцях, у Чернівецькому університеті. Під час Першої світової війни вивезений в Росію як заручник. Втік до України, де після революції приєднався до літературно-мистецької групи «Музагет». Один із засновників і керівників літературної організації «Західна Україна».

Лідер символістів в Україні, тонкий лірик, замість малюнків природи Дмитро Загул дає музику природи.  Микола Зеров характеризував Загула як «літерата, що виховувався на латинських класиках і зростав у атмосфері, дуже далекій від модних нині гасел і навичок стилістичних». Низка віршів Загула стали піснями («Заграли дзвони», «Ти приходиш до мене щоночі», «Ти чудова, як вечір весною» та ін..

У 1919 р. під псевдонімом Г.Юрисіч поет видав вражаючу збірку «Мара» (із підзаголовком  «З червоного року»). Це вибуховий сплеск болю й обурення, викликаний кривавими оргіями більшовицьких загонів в Києві і Україні. За силою поетично висловлених тут почуттів збірка не поступається знаменитому Тичининому «Стоїть сторозтерзаний Київ і двістірозіп’ятий я…». Загул поєднав біблійні тексти і біблійні мотиви у нагальні проблеми тогочасної України: війну, смерть, трагічне світовідчування кінця одних епох і початку інших.

«Нахлинули з півночі гості. Села в вогні... Спаси нас, помилуй нас, Господи, в ці божевільні дні!»

Зла іронія в словах поета: « По селах Комбіди гуляють - комуністичний рай!»

В нашій виставці представлені книжки Григорія Костюка і  Докії Гуменної. Завдяки цим особистостям чи не вперше розкрита ця утаємничена сторінка творчої біографії Дмитра Загула.

На жаль, за кілька років Дмитро Загул вирішив пристосуватися до політики більшовицької партії, до реальної дійсності під радянським устроєм. Він пише пісні про Червону армію, сподіваючись купити цим право на життя.

В нашій виставці представлені кілька книжок про українську літературну дискусію 1920-х років. Комуністи використали поета в негідній боротьбі проти неокласиків, яких у душі він глибоко шанував, навіть учився в них, бо любив красу і правду.

Але все це було даремне: «світле» майбутнє, як писав Яр Славутич, пішло назустріч комуністичним вимогам і особисто Загулу. У 1933 р. Дмитро Загул був звинувачений у націоналізмі і висланий у Сибір, де і помер на засланні.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар