четвер, 6 серпня 2020 р.

"Кримські татари : міфи та реалії "

Бібліотека ім. Петра Панча пропонує своїм відвідувачам книжкову виставку «Кримські татари: міфи та реалії», присвячену Міжнародному дню корінних народів світу, який щорічно відзначається 9 серпня.                                                   

 Відповідно до резолюції Генеральної асамблеї Організації об’єднаних націй від 23 грудня 1994 року цей день відмічається для того, щоб світова спільнота пам’ятала про необхідність проявлення турботи і солідарності з представниками корінного населення, якому достатньо часто на своїй рідній землі загрожує повна асиміляція, або ж вони піддаються різним формам дискримінації (як це відбувається зараз з кримськими татарами в окупованому Росією українському Криму).

Побудова нашої виставки запозичена з концепції книги братів Капранових «Мальована історія Незалежності України». Вона об’єднує в одне ціле історію всіх українських земель — від Закарпаття та Галичини до Слобожанщини та Криму. Саме ця книга вперше в українській історичній публіцистиці дуже вдало подала історію Криму та кримськотатарського народу невід’ємно від історії решти українських земель, а історію кримськотатарської державності разом з історією державності української.

Саме кримські татари були союзниками Хмельницького у боротьбі за козацьку державу, разом з кримським військом Виговський розбив московське військо під Конотопом, а Кримське ханство було союзником Дорошенка, Мазепи, Орлика.

Більшовики втопили в крові як Українську Народну Республіку, проголошену незалежною 22 січня 1918 р., так і Кримську Народну Республіку, проголошену незалежною 13 грудня 1917 р.

 Ще однією базовою книжкою нашої виставки є книжка Петра Кралюка «Півтори тисячі років разом. Спільна історія українців і тюркських народів».

Спеціально для нашої виставки нам була надана збірка «Вибрані статті з національного питання»  ідеолога  сіонізму Володимира (Зеєва) Жаботинського, який абсолютно правильно свідчив як про українськість Криму «український народ… займає велетенську територію від Харкова до Севастополя» («Струве і українське питання»), так і про непотрібність єврейської колонізації в Криму за умов радянського режиму «…такий режим має згинути» («Кримська» колонізація»).

Наша виставка розповідає також про етноцид Російської імперії і Радянського Союзу по відношенню до кримських татарів, про зачистку Кримського півострова від болгар, греків, німців, вірмен, про перетворення Криму в «радянський заповідник», куди охоче поселяли колишніх радянських і партійних працівників, військових, що виходили на пенсію.

Насамкінець процитуємо іншу книгу братів Капранових «Майдан.Таємні файли»: «Але треба визнати, що саме ми не змогли захистити Крим, а не намагатися звалити провину на народ, який, повернувшись із вигнання, у себе на батьківщині, в Україні зустрів недовіру, ворожість, бюрократію навпіл із бандитизмом, ба й просто міліцейські кийки у відповідь на спроби влаштуватися на своїй землі. Яке моральне право маємо ми, українці, засуджувати кримців?  Нас більше, ми сильніші – і саме тому ми маємо стати для киримли захисниками, опікунами, братами. Бо Україна – наша спільна земля, наша спільна держава, спільне надбання».

 






Немає коментарів:

Дописати коментар