понеділок, 31 серпня 2020 р.

" Купрін у Києві " ( До 175-річчю від дня народження Олександра Івановича Купріна).

 


До 175-річчю від дня народження Олександра Івановича Купріна бібліотека ім. Петра Панча пропонує своїм відвідувачам книжкову виставку  «Купрін у Києві».

Саме в нашому місті Купрін втілив свою мрію – стати письменником. У нашому місті він працює у газетах «Жизнь и искусство», «Киевское слово», співробітничає з «Киевляни-ном». Протягом 1892 - 1900 років у київських газетах було опубліковано понад 100 оповідань, нарисів, репортажів, інтервю молодого автора.

У нашій виставці ми звертаємо увагу наших відвідувачів на трьох місцевостях нашого міста, пов’язаних з перебуванням Купріна в нашому місті.

По-перше, наприкінці позаминулого століття у готелі «Дніпровський порт» (нині вулиця Сагайдачного, 4), який згодом називався «Національні номери», жив Олександр Купрін, про що він сам згадує в оповіданні «По-сімейному». В нашій експозиції є світлини річкового порту тих часів, самої вулиці Олександрівської з трамваями на ній.

Відвідувачам нашої бібліотеки рекомендуємо перечитати повість Купріна  «Зірка Соломона» (1917), в якій саме трамвай відіграє містичну роль. Скромний чиновник Іван Колір волею випадку стає володарем жахливої сили і виявляється винуватцем безлічі бід. Булгаков у своєму «Майстру і Маргариті» розвиває багато епізодів з цієї повісті, яка у Купріна тісно повязана з нашим містом (як, наприклад, сцена загибелі дами під колесами трамвая на Олександрівській вулиці поруч з « Європейським » готелем на початку Хрещатика).

 По-друге, звертаємо увагу відвідувачів на повість «Яма» (1909 - 1916) – свого роду найбільш київську повість Купріна. Пейзажна документальна присутність саме Києва тут є абсолютно очевидною. Назви вулиці Ямської, Бессарабської площі, Олександрівської лікарні, розважальних закладів «Шато де Флер», «Олімпії» та багато інших – усе це підтверджує київську «прописку» повісті.

По-третє, звертаємо увагу на Маріїнський парк, на Банкову вулицю, сад Мерінга, Миколаївську вулицю (зараз архітектора Городецького), Володимирську вулицю, де в будинку під №43 розміщувалася редакція щоденної газети «Киевское слово», на сторінках якої і починав свою письменницьку діяльність Олександр Купрін. Ще одна київська адреса Олександра Купріна -  Михайлівська вулиця, №10. Олександр Купрін часто гостював в цьому будинку (знесений у 2016 р.).        

З-поміж нечисленних творів, що були створені в еміграції, є і оповідання-спогади про «чудове місто» - Київ. З величезним сумом і любов’ю до «маленької людини» Купрін пише про зустріч Нового 1898-го року у трактирі «Зла яма» на Хрещатику («Фердинанд», 1930), про зустрічі гімназистів з дівчатами на катку в саду Мерінга і про Ольгу Сур («Дурний каламбур», 1929), про незабутні виступи артистів у дерев’яному цирку («Ольга Сур», 1929).

Немає коментарів:

Дописати коментар