пʼятницю, 16 липня 2021 р.

" Як тебе не любити, Києве мій ! ". Книги Віктора Киркевича.

 



                                «Як тебе не любити, Києве мій!»

Бібліотека ім. Петра Панча пропонує своїм відвідувачам чудові тексти від Віктора Киркевича з останніх надходжень літератури до нашої бібліотеки:  «Київ литовсько-польський», «Київ імперський» і «Київ капіталістичний»  (усі три харківського видавництва «Фоліо» 2019 р.). Автор пише свої книжки російською мовою для того, щоб якомога більше людей ознайомилися з надзвичайно цікавою історією України, її столиці – міста Києва. Ці книжки розповідають, в першу чергу, про минуле українців, поляків, євреїв, які постраждали від Російської та Радянської імперій протягом останніх століть. Як зауважує автор, занадто часто ці страждання перебільшуються для зайвої політизації.

Віктор Киркевич з величезною повагою і шляхетністю пише про людей, які жили у Києві, і про знаменні події, пов’язані з нашим рідним містом. Його розповіді надзвичайно лаконічні і фантастично насичені невідомими для більшості людей цікавими фактами про наше місто. Віктор Киркевич демонструє безліч фактів з різноманітних джерел про репресивну політику імперської Росії, направлену проти народів на території сучасної України, зокрема проти поляків після польських повстань 1830-1831 і 1863-1864 років. Надзвичайно багато фактів про численні заборони української мови і досить швидку асиміляцію населення в містах України. Адже ще в середині ХІХ століття російську мову можна було почути, і то нечасто, тільки в губернських присутністях.  Вражають дані про геноциди малих народів імперською Росією в ХІХ столітті!

Отже у ці спекотні дні запрошуємо Вас до бібліотеки ім. Петра Панча ознайомитися з захоплюючими розповідями Віктора Киркевича про життя Києва і отримати інтелектуальну насолоду від творчості цієї визначної особистості. Перефразовуючи слова з листа Остапа Вишні до Олеся Гончара, хочеться повторити, що нам пощастило жити поруч з не тільки такими особистостями, як Остап Вишня,  Олесь Гончар, Ліна Костенко, Іван Дзюба, 90-річчя якого ми будемо відзначати за кілька днів. В нескінченому переліку багатьох інших визначних імен нашої культури стоїть і російськомовний інтелектуал Віктор Киркевич з його палкою любов’ю до нашого міста, служінням суспільству, з його нетерпимістю до тоталітарних режимів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар