понеділок, 20 червня 2022 р.

Трагічний червень 1941 (До Дня Скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні)

Щорічно 22 червня, у день початку німецько-радянської війни, яка забрала життя кожного п’ятого українця, ми відзначаємо День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни і вклоняємося тим, кому випала доля на власні очі побачити її жахіття. Зараз, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з агресором. Сьогодні це путінська Росія, яка веде проти нас війну на знищення, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і потенційно загрожує миру у всьому світу. Для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій підступного агресивного сусіда-злочинця.
Зараз, коли цивілізоване людство побачило справжнє обличчя російського світу, настав час визнати, що милосердя і чуйність російського світу - один з найбрехливіших і найнебезпечніших міфів останнього століття. І зараз на наших центральних каналах телебачення можна побачити ура-патріотів (і водночас панікерів), які наполягають на меншовартості українців, стверджують, що
ми не виживемо без російської культури, без її інтернаціоналізму і її мультикультурності, без хороших руських.
І тому нагадуємо всім одне з останніх звернень Президента України Володимира Зеленського: «А якщо Російська Федерація прийде до вас? І скаже, що їй здається, що хтось ображає двох людей, які говорили російською?.. Давайте проведемо референдум, ці люди будуть на танках, убиватимуть наших дітей». Так що прийшов час, коли непотрібно думати про те, як не дратувати Путіна. В нашій книжкові виставці пропонуємо нашім відвідувачам найцікавіші книжки про цей день в історії: Малаков Дмитро. Київ. 1941-1943. Фотоальбом (Київ, КИЙ, 2000); Лемещук Н.Д. Героическая оборона Киева (Київ, Україна, 2000); Україна Incognita. Шаповал Юрій. 22 червня 1941-го: героїзм і реальність (Київ, Українська прес-група, 2005); Війна і міф. Невідома Друга світова. Горобець Сергій. Війна для України почалася 22 червня 1941 року (Харків, Книжковий Клуб «Клуб Сімейного дозвілля»)
І наостанок пропонуємо три кримськотатарські прислів’я від читача нашої бібліотеки, заступника генерального директора ТВ АТК Айдера Муждабаєва: «Не спирайся на воду, не вір росіянам! Не саджай у дворі березу, бо прийде росіянин і скаже, що це його земля! Якщо сусід росіянин, тримай сокиру під подушкою!»
Вічна слава і шана усім, хто боровся і продовжує боротися за мир в Україні. Адже це - наш священний обов’язок перед жертвами Другої світової та Героями сьогодення. Російський рейх буде знищено!


Немає коментарів:

Дописати коментар