понеділок, 27 червня 2022 р.

В умовах реалій неоголошеної російсько-української війни бібліотека до Дня Конституції України пропонує книжкову виставку «Українська Конституція - правовий фундамент законності».

 


Конституцiя кожної країни становить ядро нацiональної правової системи. Вона фiксує головні юридичні та полiтичні аспекти відносин між державою та суспільством: від забезпечення прав i свобод людини до подальшого розвитку держави.

Перша відома кодифікація права на українських територіях відбулася за часів Давньої Русі і була зафіксована в «Руській Правді» (ХІ–ХІІ століття). У 1710 р. уперше в Європі в конституції Пилипа Орлика «Договір та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за військовими правилами схвалені обома сторонами вільним голосуванням і скріплені найяснішим гетьманом урочистою присягою» обґрунтовувалася можливість існування парламентської демократичної республіки.

У період Української революції 1917–1921 років конституційний процес розпочався відразу після проголошення Першого універсалу Центральної Ради. 29 квітня 1918 року Центральна Рада прийняла Конституцію Української Народної Республіки. УНР проголошувалася суверенною державою, «самостійною і ні від кого незалежною».

Творення сучасної Конституції розпочалося із прийняттям Декларації про державний суверенітет 16 липня 1990 року. Після ухвалення Акта проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року, Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 р. і розпаду СРСР саме 28 червня 1996 р. Верховна Рада України ухвалила Конституцію України. Це стало важливою віхою українського державотворення, проте конституційний процес не завершився прийняттям Конституції, він триває увесь час, допоки існує держава і розвивається суспільство.

 

Основну увагу читачів і відвідувачів звертаємо на наступні книжки: довідкове видання Мироненка О.М., Римаренка Ю.І., Усенка І.Б., Чеховича В.А. «Українське державотворення. Невитребуваний потенціал. Словник-довідник» (Київ, Либідь, 1997); наукове видання «Україна: утвердження незалежної держави (1991-2001)» (Київ, Альтернативи, 2001); навчальний посібник «Європейська інтеграція»(Київ, Центр учбової літератури, 2015); видання «Гармонізація національних правових систем з правом ЄС» (Київ, Слово, 2004); навчальний посібник Волтера Оуенза «Вступ до права Європейського Союзу» (Київ, Знання, 2002).

Бажання стати країною-членом Європейського Союзу українці продемонстрували всьому світу в кінці 2013 р. – вони організували Євромайдан і скинули проросійського президента Віктора Януковича, який не підписав угоду про асоціацію з Європейським Союзом. 24 лютого 2022 р. президент Росії оголосив війну Україні й розпочав масштабне вторгнення. За кілька днів 28 лютого 2022 р. Президент України Володимир Зеленський підписав заяву на вступ України до ЄС, а вже 1 березня Європарламент проголосував за статус кандидата на членство у ЄС для України. Вчора, 23 червня 2022 р. лідери ЄС надали Україні статус кандидата. Це унікальний та історичний момент у відносинах України та Європи. Майбутнє України – в ЄС, але це кандидатство далося нам страшною ціною. Загинули десятки тисяч мирні і військових, кращих людей суспільства! І скільки ще загине! Війна, яку розв'язала Росія, об’єднала нашу країну, наш народ з Європейським Союзом. Наша країна стала надійним щитом, який захищає безпеку цілої Європи.  

            

Запрошує всіх охочих до читальної зали нашої бібліотеки ознайомитися з нашою книжковою експозицією. Бережіть себе! Героям слава! Смерть ворогам!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар