четвер, 7 липня 2022 р.

ОЛЕГ ОЛЬЖИЧ У КИЄВІ

 

«Лише велика нація могла породити великого поета»



Пропонуємо Вам книжкову виставку 
«Олег Ольжич у Києві», присвячену 115-річчю від дня народження Олега Ольжича. Олег Ольжич (справжнє ім'я Олег Олександрович Кандиба), народився 8 (21) липня 1907 р. в Житомирі в родині відомого українського поета Одександра Олеся (Кандиби). Навчався на філософському факультеті Карлового університету, паралельно також в Українському вільному університеті. Восени 1930 р. захистив докторську дисертацію на матеріалах трипільської кераміки Галичини. 1929 року в багатьох журналах з’являються поетичні твори Олега Кандиби. Він - автор поетичних збірок «Рінь» (Львів, 1935), «Вежі» (Прага, 1940) та посмертно виданої «Підзамчя» (Мюнхен, 1946), перевиданих у збірках «Поезії» (Нью-Йорк, 1956) та  «Величність» (Чікаго, 1969), низки праць з археології.                                                                                                                                                   
В останні роки життя Олег передовсім – політик, революціонер. У 1938 р. утворює і розбудовує Культурно-освітню референтуру Проводу ОУН, очолює Революційний Трибунал ОУН (1939-1941). У 1938-1939 роках брав активну участь у діяльності Карпатської України - в її збройній боротьбі проти угорських окупантів.  В 1941-1942 роках О. Кандиба жив у Києві, налагоджував підпільну мережу ОУН в Україні. Після арешту Андрія Мельника - Голова ПУН ОУН (січень- червень 1944). 25 травня 1944 р. заарештований гестапо у Львові. В ніч в ніч з 9 на 10 червня 1944 р. його закатували у концентраційному таборі Заксенгацзен. Символічна могила Олега Ольжича перенесена на Лук’янівське кладовище нашого міста. Перепоховання відбулося у супроводі добровольців ОУН, що воюють на Сході України.                     


Читачів нашої бібліотеки повинен зацікавити надзвичайно емоційний спогад О.Дніпрової 

«

О.Ольжич у Києві» в книзі 

«

На зов Києва» (Київ,

«Дніпро

», 1993), адже з грудня 1941 р. до березня 1942 р. Ольжич мешкав в Києві у її батьків. У цій книжці є багато цікавої інформації про діяльність Олега Ольжича та його товаришів по вихованню національної свідомості українців, пробудженню та звільненню їх від насадженої комуністичної ідеології. Ольжич налаглджував підпільну мережу ОУН в Україні, а в        жовтні 1941 р. 

став одним з організаторів політично-громадського центру - Української Національної Ради у Києві. З початком гітлерівських репресій проти українських   націоналістів Олег Ольжич переїхав до Львова.                                                                                                  
Нашим читачам і відвідувачам пропонуємо також повне зібрання поетичних творів поета, уривки із спогадів, бібліографія й фотоматеріали в книзі «Цитаделя духа» Олега Ольжича (Братислава, 1991); радіолекцію «Сила віри в поезії О.Ольжича» Яра Славутича (Славутич Яр, Твори, том третій, Київ, 1998); есе «О.Ольжич – поет національного героїзму» Володимира Державина (в книзі «Українське слово. Хрестоматія української літератури та літературної критики ХХ ст.» - Київ, «Рось», 1994), есе «Покликаний Україною» в чудовій антології Миколи Жулинського «Українська література: творці і твори» (Київ, «Либідь», 2011), есе «Ностальгія за перемогами» Михайла Слабошпицького в його прекрасній збірці «25 українських поетів на вигнанні» (Київ, «Ярославів Вал», 2012). В есе «Послідовний у правді» Євгена Сверстюка (в книзі «З історії незакінченої війни» Юрія Шевельова – Київ, 2015) йдеться про можливі спільні зусилля НКВД і гестапо по знищенню Олега Ольжича для

протидії зв'язку ОУН з європейським рухом опору.



  

 
На фасаді будинку на вулиці Льва Толстого, 15, у якому в 1941-1942 року мешкав Олег Ольжич 2004 року відкрито його меморіальне погруддя. 




В цьому будинку на колишній вулиці Кузнечній ( Антоновича, 64/16 ) багато років жив Олександр Олесь ( Кандиба) з маленьким сином Олесем (майбутнім Олегом Ольжичем). Саме в цьому будинку родина Кандиб відчула страхіття жахливого багатоденного гарматного бомбардування  нашого міста так званими братами з Росії, загибель друга Олександра Олеся в іншій кімнаті його квартири під час  обстрілу.

Немає коментарів:

Дописати коментар