вівторок, 26 липня 2022 р.

"... І проросла державність України, Щоб не загинути уже в віках..." до Дня Державності України

 До Дня Державності України бібліотека ім. Петра Панча пропонує книжкову виставку «…І проросла державність України, щоб не загинути уже в віках…».     День Української Державності — це нове державне свято, що відзначатиметься щороку в Україні 28 липня, у День Хрешення Київської Русі-України. Воно було встановлено Указом Президента України Володимира Зеленського 24 серпня 2021 року під час урочистостей до тридцятої річниці незалежності України.

Це свято має сприяти утвердженню спадкоємності більш ніж тисячолітньої історії українського державотворення. Вже перші згадки про заснування міста Києва, про історичні події, пов’язані з діяльністю князя Київського Володимира Великого, який прийняттям у 988 році християнства засвідчив європейський цивілізаційний вибір наших предків, демонструють нашу відмінність від Московії. Володимир Великий хрестив киян, коли на місці майбутньої Москви були лише ліси і болота. Спадкоємицями держави князя Володимира є, зокрема, Галицько-Волинське князівство, Литовсько-Руська держава, Українська козацька держава (Гетьманщина), Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава, Карпатська Україна та сучасна Україна.
А ось древня історія Московії, сучасної Російської Федерації, яка, на думку багатьох дослідників, виступає опосередкованою спадкоємницею Золотої Орди, була повністю переписана в інтересах Російської імперії, а її основою стала історія Київської Русі. 
 
В нашій книжковій виставці ми звертаємо увагу в першу чергу на наступні книжки:  « Історія української державності» Ярослава Малика, Бориса Вола і Василя Чуприни    (Львів, Світ, 1995); «Творці державного престижу» (Київ КМ-БУКС, 2021), «Київська  Русь: початки української держави» Раїси Іванченко (Київ, Просвіта, 1995).
 
Цікавими для читачів нашої бібліотеки також будуть «Історія міста Києва» Максима Берлинського, «Оповіді про стародавній Київ» Гліба Івакіна, подарована бібліотеці автором «З голосу нашої Кліо» Михайла Слабошпицького та інші видання.


Наше нове свято ми відзначаємо в умовах повномасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України. Для агресора ми не є окремим народом. І ми знову не називаємо війну війною, а Російська Федерація своє вторгнення називає спецоперацією. Українці же, принаймні активна частина, розуміють, що програти в цій війні – означає зникнути з міжнародної арени. Не всі наші громадяни мають бажання або можливість захищати країну на фронті. Але будь-хто може долучитися до вивчення історії нашої України, яка була спотворена навпротязі останніх століть. І наша виставка – це маленький крапля в загальнодержавному опору агресії Москви.
Ми переможемо. Але ціною великої крові, великих жертв та руйнувань.
Героям – слава!



Немає коментарів:

Дописати коментар