вівторок, 2 серпня 2022 р.

Данило Яневський "Бандера. Шухевич"

 

В перші дні серпня 2022 р. бібліотека ім. Петра Панча презентує своїм відвідувачам книжку Данила Яневського «Бандера. Шухевич» (Харків, «Бібколектор», 2021).  Це видання присвячене 30-й річниці Незалежності України і здійснене за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України та Українського інституту книги. В анотації вказуються питання, відповіді на які  повинен був дати автор книги Данило Яневський, історик, телеведучий, заслужений журналіст України, доктор історичних наук, засновник медіаплатформи Ukrainian Media Network.

Яку Українську Самостійну Соборну Державу хотіли бачити, про яку мріяли і за яку гинули в незліченній до сьогодні кіль­кості ті, хто називали себе «українськими націоналістами»? Якою бачили її Провід ОУН і прихильники Степана Бандери? Чи можна було створити її в умовах нацистської та радянської окупацій? Конфлікт навколо персони Степана Бандери роздмухується зацікавленими політичними та окремими представниками псев­до­наукових кіл у сучасних Україні, Росії та Польщі, зводиться до примітивного: «за» чи «проти»? І за будь-якого з двох варіантів людина, яка відповідає, автоматично потрапляє в табір навіть не опонентів — кровних ворогів. Ця книга про людей, які загинули. Написати і зрозуміти їхню історію — означає написати та зрозуміти історію і нашої країни, і її народу, зрозуміти історію тисяч українських родин, історію землі, просоченої людською кров’ю.

На жаль, слід зауважити, що назва книжки і красива анотація дещо не відповідають змісту книжки. Фактично в цьому виданні значною мірою повторюються тези з попередніх робіт цього автора. Так, з книги «Проект «Україна». Жертва УПА. Місія Романа Шухевича» (Харків, «Факт», 2013) взята реальна, з точки зору автора, історія УПА, розповідається, як, де, і коли виникали українські повстанські армії, імена їх головних командирів. З книги « Проект «Україна» 30 червня 1941 р., акція Ярослава Стецька» (Харків, «Факт», 2013) взята дуже детальна розповідь про те, чим було проголошення Акту відновлення Української держави: звитяжним вчинком українських патріотів, інтригою німецьких спецслужб чи частиною детально продуманого плану націоналістів. Яневський аналізує юридичні питання легітимності Акту 30 червня 1941 р., обставин його народження та проголошення, політичного впливу на український національний рух за умов німецької окупації. Цікава розповідь про митрополита Андрея Шептицького, автор підкреслює, що «населення Галіції бачило Шептицького не так як голову церкви, а як політичного вождя, політичний центр».

Автор книжки «Бандера. Шухевич» занадто критично ставиться як до постаті Степана Бандери, так і до ОУН, до ролі і місця Степана Бандери в історії ОУН (б) та УПА. А головне полягає в тому, що ніхто і не заперечує, що Бандера, як свідчить навіть його онук, був задуманий як символ. «Використовували технології, щоб створити захоплення ним. Коли мій дід став провідником, ніхто не знав, який він на вигляд. Було лише імя. Це був ефемерний персонаж»

З 24 лютого триває повномасштабна агресія путінської Росії проти України, адже з початку 2014 року спроби умиротворити або не дратувати агресора призвели до жахливих наслідків: одні росіяни із задоволенням вбивають українців, грабують їх удома, а інші росіяни сидять удома і не без задоволення за цим спостерігають. 


На жаль, у нас останні роки студентів вищих навчальних закладів намагалися «вберегти» від вивчення української літератури, мови та історії. А без цих знань не виросте повноцінна культурна людина.

 

Запрошуємо Вас до читання. Це буде Вашим маленьким внеском у загальний культурний спротив російській навалі як військовій, так і інформаційній.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар