четвер, 16 червня 2022 р.

Війна проти бібліотек

 Російські війська принесли багато горя та руйнувань на українську землю. Від рук окупантів потерпають житлові будинки, театри, музеї, бібліотеки. Російські війська не лише руйнують бібліотеки своїми постійними обстрілами, а й масово вилучають і знищують українські книги на окупованих територіях.

Обстрілюючи українські міста окупанти пошкодили або зруйнували майже 60 бібліотек. Найбільше руйнувань зазнали Чернігівська бібліотека для юнацтва, Донецька бібліотека для дітей, Макарівська публічна бібліотека, а також бібліотека ім. Короленка у Харкові - одна з найстаріших і найбільших книгосховищ в Україні.

На тимчасово окупованих територіях Луганської, Донецької, Херсонської областей російські війська нищать не тільки споруди, в яких знаходяться бібліотеки, але й власне українські книжки, зокрема підручники з історії та української літератури. Водночас окупанти мають цілий перелік заборонених імен. Серед них - Мазепа, Петлюра, Бандера, Шухевич, Чорновіл. Відомо про випадки вилучення книжки "Справа Василя Стуса" Вахтанга Кіпіані.

Зниження українських бібліотек та вилучення українських книжок - це ще один прояв геноциду що до українців і української культурної спадщини.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар