пʼятницю, 21 квітня 2023 р.

«Люди, які читають книжки, завжди керуватимуть тими, хто дивиться телевізор».

 До Всесвітнього дня книги та авторського права бібліотека ім. Петра Панча пропонує ознайомитися з нашою книжковою виставкою «Книги проти жорстокості, несправедливості й насилля».                                                                                                                                                     23 квітня світ відзначає Всесвітній день книги та авторського права – свято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, читачів і всіх-всіх, хто часом залишається «за лаштунками» книговидання.  

 Заглядаючи в офіційний документ ЮНЕСКО, яка й запровадила це свято Резолюцією № 3.18 на XXVIII сесії 15 листопада 1995 року, знаходимо таке формулювання: «Генеральна конференція … проголошує 23 квітня "Всесвітнім днем книги та авторського права", оскільки саме в цей день 1616 року померли Міґель де Сервантес, Вільям Шекспір та Інка Ґарсіласо де ла Веґа». 

 Всесвітній день книги та авторського права відзначають щорічно, починаючи з 1996 року. Зважаючи на те, що «в історичному розумінні книга є найбільш потужним фактором поширення знання і найбільш надійним засобом його збереження».

 Одна з традицій Всесвітнього дня книги та авторського права – обрання міста, що на рік стане Світовою столицею книги.  Цьогоріч нею стало місто Аккраана).

 Особливістю впровадження такого дня на світовому рівні є усвідомлення книжки як потужної зброї у налагодженні миру й нівелюванні соціальних проблем: книжка, що втілює творчі поривання людини і її прагнення поділитися власними ідеями і здобутками зі світом, має сприяти діалогу, взаєморозумінню і толерантності. Крім того, ЮНЕСКО в межах Всесвітнього дня книги та авторського права виступає за надання рівного доступу до знань та підвищення грамотності населення. Ще одним важливим аспектом є усвідомлення цінності книжки і її незамінності у поширенні знань і формуванні культури, незалежно від форми представлення інформації.

В нашій виставці Ви зможете побачити кілька книжок, які дають точний діагноз розвитку сучасного суспільства і, глибоко осмислюють наболілі теми сьогодення, шукають шляхи порятунку людини від тотальної жорстокості та байдужості. У цей надважкий для всіх нас і для нашої України час, коли російські нелюди намагаються знищити нашу державу і її мешканців, ми всеодно відзначаємо день книги і продовжуємо вірити у нашу Перемогу!

Відсвяткуйте цей день, придбавши книжку і підтримавши українського видавця або замінивши, наприклад, перегляд телевізора на читання.

Слава Героям і слава Україні!



 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар