середу, 26 квітня 2023 р.

24 квітня в бібліотеці ім.П.Й.Панча відбулася зустріч з волонтером, просвітником і педагогом, представником територіальної оборони Сергієм Соколовим. Він є автором книги «Історія в моментах. Україна/московія» (Київ, 2022).

  Представляючи свою книжку, автор зазначив, що кожному із нас необхідно знати історію України. Сергій Соколов вважає, що своєю творчістю він закликає читачів до формулювання чітких відповідей на найважливіші питання: «Що для тебе Україна? Хто ми – українці? Що ми знаємо про свою історію та ідентичність? Що ми вже зробили і що нам треба ще зробити для своєї рідної країни, щоб вона стала успішною?» 

Наскільки вдалою вийшла спроба автора у цьому досить невеликому за розмірами виданні поставити саме ці питання перед майбутніми читачами і дати конспект лаконічних  відповідей на ці доленосні питання, покаже час. А у присутніх виникли питання до автора щодо доцільності повернення  до обовязкового вивчення історії України в університетах. Не може людина вважатися культурною, володіючи лише мінімальними знаннями з якоїсь конкретної фахової дисципліни.

Відвідувачі заходу погодилися з автором, що спроби умиротворити або не дратувати агресора призвели до жахливих наслідків: одні росіяни з  задоволенням вбивають українців, грабують їх будинки і гвалтують їх жінок, а інші сидять удома і не без задоволення за цим спостерігають. 

 

Йшлося і про те, що серед українських істориків є і такі автори, які тут народилися, тут живуть, люблять цю землю, люблять Україну, але без нашої мови, нашої історії, наших героїв, нашої культури.

 

Україна подолала Радянський Союз  фізично,  проте його спадщина і досі зберігається в нас морально і ментально. Моральні і духовні цінності завжди потрібні нам. Памятаємо «Свобода народам! Свобода людині!» Ми прагнемо бути вільними людьми, бо саме свобода надає смислу існування людини і усьому людському життю.

Українцям на відміну від білорусів і московитів не потрібні царі або поводирі.

Книга Сергія Соколова звертає увагу на потребі плекати національну гідність.                            Бути українцем означає володіти українською мовою або прагнути до оволодіння нею, саме вона перетворює нас із населення в єдиний народ. Існує єдиний український народ на всьому просторі своєї території. Ось такі висновки були зроблені під час нашої дискусії.

Спільними громадськими зусиллями розвиваємо сучасну культуру, плекаємо наші бібліотеки, поширюємо інформацію про Україну і її історію у світі, в перекладах цієї книжки та нашої літератури за кордоном.

Сподіваємось, що книга С.Соколова знайде шлях до читача і стане уроком нашому сьогоденню та дороговказом у відновленні національної свідомості.






Немає коментарів:

Дописати коментар