середу, 3 травня 2023 р.

"Людина зі страху" (до 90-річчя Романа Андріяшика)

  


 

До 90-річчя від дня народження Романа Васильовича Андріяшика (1933 - 2000) бібліотека ім. Петра Панча пропонує відвідувачам книжкову виставку "Людина зі страху". 

Роман Андріяшик народився 09. 05. 1933 р. в селі Королівка на Тернопільщині. У 1964 році закінчив факультет журналістики Львівського університету, працював на журналістській та видавничій роботі. Друкуватися почав у 1957 році. Після виходу в світ першого роману "Люди зі страху" (1966 р.) став членом Спілки письменників срср. Темі трагічної долі західноукраїнської молоді присвятив і наступний роман "Полтва", опублікований у журналі "Прапор" у 1969 році, № 8 - 9, який одразу викликав низку погромних статей у пресі. Пов'язано це було з тим, що в романі йшлося про події, які не бажано було висвітлювати в часи тоталітаризму. Автору заборонили друкуватися, творчість його багато років замовчувалася.

Наприкінці 80-х ХХ ст.  Андріяшик публікує роман "Сторонець", де створює художній портрет видатного українського письменника, поета Юрія Федьковича. Цей роман представлено в нашій невеличкій експозиції. Федькович майже 10 років був офіцером австрійської армії та почав писати німецькою. Після повернення з військової служби на рідній землі йому судилося стати українським письменником. Федькович у трактуванні Андріяшика - переконаний нонконформіст. Саме така позиція посилює самітництво цієї творчої постаті не лише в суспільстві, а й в особистому житті. Образ "до краю самотнього, безрідного, безрадного", непокірного, непристосованого чоловіка та митця особливо близький автору, про що свідчать його попередні твори. У вже незалежній Україні за цей роман у 1998 році Андріяшика було удостоєно Шевченківської премії.

Перу письменника належать також драми "В кінці престолу" (1994) та "Велика гра" (неопубліковано) - про Патріарха Володимира (Романюка). На жаль, під час пожежі в батьківській хаті Андріяшиків згоріли рукописи роману "Камінний хрест" про Василя Стефаника та незакінченого роману "Мойсей" про Івана Франка. Органічно доповнює творчу спадщину письменника його лебедина пісня - незавершена епічна оповідь "Три хрести". 

Головною ознакою творчості Андріяшика є напрочуд вдале поєднання українських національних традицій зі стильовими особливостями східноевропейського модерну.

Запрошуємо вас до нашої бібліотеки ознайомитися з творами цього одного з найцікавіших українських прозаїків другої половини ХХ століття, унікальної постаті у новочасному українському письменстві. 



 

.


 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар