пʼятницю, 19 травня 2023 р.

Святі Кирило та Мефодій - творці слов'янської писемності


 

Шановні читачі! Пропонуємо вашій увазі  книжкову полицю "Святі Кирило і Мефодій - творці слов'янської писемності".

Щорічно 24 травня всі слов'янські країни вшановують пам'ять святих Кирила та Мефодія. Вони - просвітителі, творці слов'янської абетки, проповідники християнства.

Народилися брати в місті Солунь (тепер - Салоніки, Греція) в сім'ї воєначальника. Під час народження отримали імена Михайло та Костянтин. Серед сімох дітей Михайло був найстаршим, а Костянтин - наймолодшим. Обидва вони отримали гарну освіту та зробили кар'єру. Але згодом вирішили присвятити себе Богу. Михайло залишив військову службу й підстригся в ченці з іменем Мефодій. Костянтин мав виняткові здібності, працював при дворі візантійського правителя, а згодом викладав філософію у вищій візантійській школі, за що його прозвали "філософом". Проте пізніше все ж таки вирішує стати священиком. Він іде в монастир, де настоятелем був його брат. 

У 860 році Кирило та Мефодій вирушають в Моравію з християнською проповіддю. Мешканці цієї країни не знали офіційної мови церкви - латини. Кирило розумів, що для поширення християнства необхідно було перекласти церковну літературу на слов'янську мову. Тож брати не мали на меті створення абетки, вони хотіли лише перекласти Біблію на зрозумілу слов'янам мову. Римська церква спочатки виступила проти, але Папа Римський, оцінивши заслуги братів (вони допомогли розшукати мощі святого Климента), все ж таки погодився. 

Створення абетки дало потужний поштовх для розвитку культури та поширення християнства.

У 869 році Кирило помер у Римі, похований у церкві святого Климента. Його справу продовжив Мефодій. Після поразки Моравії від німецького князівства Мефодія ув'язнили. Гоніння підірвали його здоров'я, і в 885 році він помер. Багатьом його учням довелося покинути Моравію та переїхати до сусідніх країн - Болгарії, Сербії, Руси.

Кирило та Мефодій - святі православної та католицької церков.

Немає коментарів:

Дописати коментар