вівторок, 16 травня 2023 р.

Режим поневірянь і надій (до Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу)






18 травня - ще один сумний день в історії України, коли ми згадуємо масову депортацію кримськотатарського народу, яку вчинив злочинний радянський режим у 1944 році. Загалом з Криму депортували тоді 238 500 людей - майже всіх киримли.

До історії питання:
 
За офіційною радянською версією, причиною депортації стали нібито "масове дезертирство" 20 тисяч кримських татар з лав червоної армії на початку Другої світової війни та "тотальний колабораціонізм" під час окупації півострова.  Ці закиди були цинічною брехнею. До складу червоної армії напередодні війни призвали понад 5 тисяч кримських татар, згодом (з 1941 до 1945) - ще близько 16 тисяч. Щонайменше п'ятеро з них були удостоєні звання Героїв Радянського Союзу, двоє стали повними кавалерами ордена Слави, а видатний льотчик-ас Амет-Хан Султан, який особисто збив 30 німецьких літаків, став двічі Героєм Радянського Союзу. Від 17 до 25 тисяч (за різними даними) кримських татар були учасниками партизанського та підпільного рухів. Вкрай  підло вчинив сталінський режим із киримли, які служили в червоній армії. Після демобілізації їх депортували - йдеться про кілька тисяч. Депортували навіть Героїв Радянського Союзу - старшину Узеїра Абдураманова виселили до Узбекистану, а старшину Сейтнафе Сейтвелієва - до Таджикистану. Були винятки, коли окремих офіцерів не депортували, але все одно їм було заборонено жити в Криму. Що стосується колабораціонізму, то співпраця з нацистами мала місце серед усіх народів, які потрапили під окупацію, а найбільше колаборантів було саме серед росіян - на боці Німеччини воювали 400 тисяч московитів. До того ж колективне покарання було заборонено ст. 50 чинної тоді Гаазької конвенції 1907 року. Проте коли це московити зважали на будь-які закони?

"Спецоперацію" розпочали ще вдосвіта 18 травня. Проводили її силами 32 тисяч військ нквс. На збори дали 15 хвилин. Тому все майно обмежувалося ручною поклажею (майно, що залишилося, потім описували, забирали, а житло киримли віддавали переселенцям з росії). Людей вантажівками розвозили до залізничних станцій, а далі везли на схід, як скот, у зачинених наглухо, переповнених товарних вагонах. Було відправлено 70 ешелонів, час у дорозі становив 2-3 тижні. Близько 8 тисяч людей загинули по дорозі від спраги та тифу, переважно діти та літні люди. За перші три роки після переселення від виснаження, голоду та хвороб загинули, за різними оцінками, від 20 до 46 % кримських татар. Серед померлих за перший рік майже половина - діти  до 16 років. Тих, що вціліли, до 1959 року вважали засланими навічно. Вони не мали права залишати місце проживання. За це їм загрожувала 20-річна каторга. У 1967 році звинувачення у масовому колабораціонізмі з кримських татар зняли, але повернутися до Криму не дозволили. Масова репатріація почалася лише в 1989 році. 

У 2013 режисер Ахтем Сеітаблаєв зняв фільм "Хайтарма", присвячений цій події.

У 2015 Верховна Рада України визнала депортацію кримських татар геноцидом. А в 2021 році було прийнято Закон "Про корінні народи України", де, зокрема, затвердили статус і киримли.

Кримські татари, як ніхто інший, відчули на собі "братерську любов" росії, починаючи ще з катерини другої. Тому вони ніколи вже в незалежній Україні не підтримували жодні проросійські сили й партії. Один із лідерів і моральний авторитет кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв з юності боровся зі злочинним радянським режимом, сім разів був судимий, провів 15 років у місцях позбавлення волі. Ще одна наша гордість - це співачка Джамала, яка виборола для України у 2016 році перше місце на Євробаченні з піснею "1944".  До речі, 18 квітня - скорботна дата й для українського народу, бо саме в цей день у 1979 році в лісі було знайдено повішеним тіло Володимира Івасюка - талановитого композитора, співака, автора й виконавця славетної "Червоної рути". Версію самогубства було відкинуто, його знищили органи КДБ. Але справу не закрито й досі.

З 2014 року Кримський півострів перебуває під російською окупацією. Знову киримли вимушені покинути рідну домівку, а ті, що лишилися, зазнають страшних утисків, вбивств і репресій. Але ми віримо, що Крим буде деокуповано, як і решту української землі, яка потерпає зараз від тимчасової московитської окупації. 

Разом обов'язково переможемо! Слава нації - смерть ворогам!

Бібліотека ім. П. Й. Панча запрошує вас відвідати книжкову виставку, присвячену як депортації кримськотатарського народу, так і анексії Кримського півострова, яка відбулася в 2014 році.


Немає коментарів:

Дописати коментар