четвер, 18 травня 2023 р.

Вишиванка - це нерозривний зв'язок поколінь

                                               




 Вишиванка - це не тільки частина гардеробу нашого народу, яку передавали нащадкам, вона була також оберегом. Сьогодні, як і колись, вишита сорочка є надважливою річчю для кожного українця. Українська вишиванка є одним із яскравих символів української культури. До того ж, одягаючи вишиту сорочку, демонструємо не тільки красу й унікальність, але й засвідчуємо свою приналежність до вікової української культурної традиції. У минулому вишиванка була підставою для цькування, а також рятувала в голодомор (її обмінювали на хліб), її закопували в землю, аби зберегти для майбутніх поколінь, бо вважалася найдорожчим скарбом в родині.

Для наших предків сорочка мала магічний релігійний сенс - з нею було пов'язано багато забобонів, застережень, вірувань. Кожен символ і колір ніс сакральне значення. Українці вірили, що сорочка може безпосередньо вплинути на долю того, хто її носить.

Кожен регіон України - неповторний у своєму виконанні вишиванок. Майстрині в різних місцевостях по-різному використовували техніки вишивки, а особливо відмінність полягала саме в орнаменті. 

Вишиванка є символом, який зберігає коріння народу, ідентичність, розуміння себе. Це наша історія: міфологія, релігія, давнє мистецтво наших предків, душа нашого народу. У вишивці зашифровано наш генетичний код.

Вишиванка ще з давніх-давен супроводжувала український народ і була для нього символом нескореності й того, що ми є українцями. 

Також вишиванка об'єднує українців по всьому світу. Вона є сучасною зброєю проти ворога, символом української нескореності.  

Допоки українські жінки вишивають сорочки, вкладають у них свою душу, а українські воїни одягають їх - Україна непереможна!

Немає коментарів:

Дописати коментар