вівторок, 9 травня 2023 р.

"ЄВРОПЕЙСЬКІ УРОКИ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ" ( До Дня Європи )

 



Відсьогодні згідно з Указом Президента України Володимира Зеленського з метою зміцнення єдності народів Європи Україна відзначатиме День Європи 9 травня.

"Будемо вшановувати нашу історичну єдність - єдність усіх європейців, які знищили нацизм і переможуть рашизм", - заявив Глава держави у зверненні 8 травня після підписання  Указу.

До історії питання

Дату 9 травня було затверджено у 1985 році на саміті Європейської Ради в Мілані, оскільки саме в цей день 1950 року міністр закордонних справ Франції Робер Шуман запропонував створити нову форму організації держав у Європі у вигляді "наднаціональної спільноти". За словами французького урядовця, метою було створення механізму попередження воєн, щоб їх "не лише не можна було уявити, а й вони були неможливими".

До того День Європи відзначали 5 травня, бо в цей день у 1945 році було створено Раду Європи.

Вперше Україна відсвяткувала День Європи 20 років тому. Його відзначали щорічно в третю суботу травня.

На жаль, попередити найжахливішу війну XXI століття на Європейському континенті не вдалося. Але Україна довела, що вона є щитом для Європи, що ціною наших неймовірних зусиль, віддаючи найдорожче - життя, у всіх інших країнах Європи зараз панує мир.  

Бібліотека ім. П. Й. Панча пропонує книжкову виставку, присвячену Дню Європи і запрошує вас взяти участь у вуличній акції "Візьми книгу в подарунок". 

Немає коментарів:

Дописати коментар