понеділок, 13 березня 2023 р.

ТВОРЕЦЬ УКРАЇНСЬКОГО ДЖЕЙМСА БОНДА ( До 120-річчя від дня народження Юрія Дольд-Михайлика )



Юрій Дольд-Михайлик (17.03.1903 – 18.05.1966)

 

    Ян Флемінг                            (28.05.1908 - 12.08.1964)

Читачів багатьох країн ваблять таємниці та, безперечно, яскраві сюжети шпигунських романів, пік популярності яких припав на період холодної війни між Сходом і Заходом.   Майже одночасно в Великій Британії і Україні з’явились твори про супершпигуна британської таємної служби MI-6 Джеймса Бонда письменника, журналіста і колишнього розвідника Яна Флемінга і про радянського розвідника Григорія Гончаренка українського письменника Юрія Дольд-Михайлика.

Юрій Петрович Михайлик народився сто двадцять років назад - 17 березня 1903 року в селі Бутенки, нині Кобеляцького району Полтавщини. Дольд – це літературний псевдонім. Закінчив Кобеляцьке комерційне училище і Дніпропетровський інститут народної освіти (зараз Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара). Працював журналістом, головним редактором Української студії кінохроніки та Київської студії художніх фільмів. Протягом тривалого часу співпрацював з газетою «Радянська Україна». Публікуватися Юрій Дольд-Михайлик почав із 1920-х років. Писав оповідання, повісті, романи, п’єси, кіносценарії. Абсолютна більшість з цих творів не витримала випробування часом і зараз забута ( перелік наявний у Вікіпедії).  Славу письменнику принесла трилогія про розвідника-українця Григорія Гончаренка. Головний герой під час Другої світової війни виконує завдання в глибокому німецькому тилу, а після війни протистоїть нацистським організаціям в Іспанії, Італії і Німеччині.


Вважається, що найпершим шпигунським романом у Радянському Союзі був  саме український твір нашого славетного земляка Юрія Дольд-Михайлика «І один у полі воїн». Роман був виданий у 1956 році та одразу став бестселером. Перевидавався на різних мовах у різні роки та завоював широку популярність в Україні та за її межами. Такої популярності серед тодішніх школярів не мав жоден іншій твір українською мовою. Однокласниці автора цього звернення гралися у розвідниць – шукачів шпигунів. Практично всі трошки пізніше передивились ( і неодноразово) довженківський фільм «Далеко від Батьківщини» 1960 року випуску.  Цей фільм став абсолютним лідером кінопрокату. Його переглянуло 42 мільйони глядачів!

Юрій Дольд-Михайлик писав, що головний герой твору — Григорій Гончаренко — був написаний ним за матеріалами біографій кількох людей, які в роки війни діяли і працювали у ворожому тилу. Автор використовував також архіви, щоденники, факти й документи з найрізноманітніших джерел.

 

Вже згодом світ побачив новий твір автора — другу частину роману «І один у полі воїн» під назвою «У чорних лицарів» (1964). Це продовження, а також «Над Шпреє клубочаться хмари» (третя частина, 1965 рік) знайшли своїх читачів. Вони із захопленням читали про пригоди розвідника Григорія Гончаренка (він же — Генріх фон Гольдрінг).


У 1966 році Юрій Дольд-Михайлик помер. Похований на Байковому кладовищі.          За два роки після смерті Юрія Петровича, на столичному будинку на вул. Великій Васильківській, 6, де він мешкав (на першому поверсі славетна книгарня «Сяйво»), відкрили меморіальну дошку письменнику. У Києві його ім'ям названо вулицю.

Таких людей, як Григорій Гончаренко, у справжньому житті були одиниці. А військових розвідників чи диверсантів було дуже багато. На жаль, гинуло їх на війні також надзвичайно багато.

У другій половині 1960-х тільки одне відділення факультету іноземних мов КНУ ім. Тараса Шевченка випускало щороку сотню офіцерів-заступників командирів розвідувальної роти.  А наша Україна за часи незалежності вперто і послідовно не переймала досвід Ізраїлю по військовому вишколу для населення. І навіть в умовах війни на Донбасі ми значну увагу звертали саме на будівництво доріг.  А зараз, після величезних втрат за рік повномасштабної війни з Московією ми повинні якомога більше шанувати пам'ять всіх наших загиблих воїнів як на території України, так і на території ще існуючої РФ. Шануймо всіх загиблих громадян України на цій війні.

Смерть ворогам!


 









Немає коментарів:

Дописати коментар