пʼятницю, 8 травня 2020 р.

У рамках відзначення 100-річчя Української революції 1917-1921 років бібліотека ім. Петра Панча пропонує ознайомитися з історичною довідкою «Київ у травні 1920 року». Фактично це є продовженням нашої попередньої довідки «Історичне значення Варшавського договору », присвяченій 100-річчю Варшавського договору, або Договору Пілсудський - Петлюра.

25 квітня 1920 року згідно з військовою конвенцією про спільні польсько-українські військові дії проти більшовицьких військ на території України розпочався спільний похід українських та польських військ на схід проти більшовиків.
Симон Петлюра у відозві до народу говорив: «Народе український! Спільною боротьбою заприязнених армій – української та польської – ми виправимо помилки минулого, а кров, пролита вкупі в боях проти давнього історичного ворога – Московщини, яка зруйнувала колись Польщу і занапастила Україну, освятить нову добу заприязнених відносин українського та польського народів».
Зі свого боку з відозвою до всіх мешканців України звернувся Начальний Вождь Польської Держави Юзеф Пілсудський: «По моєму наказу військо Речі Посполитої Польської іде вперед. Разом з польським військом ідуть відважні сини України на чолі з Симоном Петлюрою… Довожу до відома населення цих земель, що польське військо усуває з теренів населених українським народом, ворожих окупантів, проти яких із зброєю в руках повстав український народ, захищаючи свої хати від насильства, розбою і грабіжництва».
7 травня 1920 року союзницькі війська здобули Київ.
З цієї нагоди Петлюра і Пілсудський обмінялися телеграмами. Петлюра писав, що «пролита кров у боротьбі за свободу та незалежність наших держав міцно об’єднає два народи, надасть їм почесну роль у колі народів світу». Пілсудський відповів: «Відбувається боротьба за нашу і вашу свободу проти спільного ворога. Я переконаний, що порозуміння між Українською і Польською республіками принесе славу і добробут обом народам».
Союзники. Юзеф Пілсудський і Симон Петлюра
Вступ польського війська до Києва




Немає коментарів:

Дописати коментар