середу, 13 травня 2020 р.

«Кримські татари. Режим поневірянь і надій».

В умовах послаблення карантину в Україні бібліотека ім. Петра Панча пропонує  ознайомитися з історично-бібліографічною довідкою, присвяченою 76-річчю насильницької депортації кримськотатарського народу з його єдиної батьківщини – Криму.

Офіційною причиною депортації стало огульне звинувачення всього кримськотатарського народу в нібито масовому співробітництві з нацистською Німеччиною під час Другої світової війни, але фактично це було продовження політики Російської імперії по русифікації Криму.  СРСР розглядав Туреччину як можливого суперника, а кримські татари, які історично мали тісні зв’язки з Туреччиною, були, з точки зору радянських керівників, потенційно нелояльними до влади, і у випадку можливого військового конфлікту, були б середовищем можливих саботажників і зрадників. А депортація вирішувала ці проблеми: немає людини - немає проблем.
За деякими оцінками лише у перші роки вигнання внаслідок голоду, масових захворювань, знущань і каторжних робіт в місцях спецпоселень померло більше 46% кримських татар.
Після депортації кримських татар та представників інших етнічних груп із Криму продовжилась політика русифікації Криму,  сам термін « кримські татари » був вилучений з російсько-радянського лексикону, а всі кримськотатарські топоніми ( назви міст, сіл і гір) у Криму були змінені на російські назви на всіх мапах, всього було перейменовано понад 1000 населених пунктів Криму ( за винятком БахчисараяДжанкояІшуніСаків та Судака). До кінця сталінського правління нікому не дозволялося згадувати, що цей етнос колись існував в СРСР, під час радянських  переписів 19591970 і 1979 років кримські татари могли називати себе «татарами».
      "Старі" назви на карті Криму 1937 року.

 

 Наша бібліотека пропонує відвідувачам дві книги: одну про історію Криму в запитаннях та відповідях, другу – мемуари українського правозахисника Петра Григоренка, який неодноразово ставав на захист кримських татар, євреїв, месхів, вірмен, німців Поволжя, чеченців, всіх інших репресованих народів Радянського Союзу.





 Інші книжки, присвячені цим трагічним подіям, відвідувачі нашої бібліотеки зможуть замовити у нас після закінчення карантину.


Не забуваймо ні про злочини сталінського режиму, ні про злочини теперішньої окупаційної влади у Криму.

Немає коментарів:

Дописати коментар